Wijnhaven Wijnimport
010 485 69 00
  Direct geleverd binnen Nederland
  Strenge selectie van topwijnen
  400 topwijnen op voorraad!
  Directe verkoop in ons Wijnpakhuis

Weingut Karl - Heinz Johner

Weingut Karl - Heinz Johner
Weingut Karl - Heinz Johner


Nadat Karl-Heinz in Geisenheim was afgestudeerd ging hij naar Engeland en werd in Winery Lamberhurst Kellermeister!
In de tussentijd had hij in zijn geboortedorp parcelen druivenstokken geërfd in ging in 1985 samen met zijn vrouw Irene terug en begon vanuit zijn garage (bijnaam toen Château le Garage) zijn eigen wijngoed en met veel succes. Johner heeft nu 97 verschillende parcelen bij elkaar gekocht en dat in 7 verschillende gemeenten!
Na lang nadenken kwam hij tot de conclusie om de Lagenbezeichnung te laten vervallen en dus het handschrift van de winemaker te doen laten gelden. Dus een assemblage te maken van iedere druivensoort uit alle parcelen. Je kunt dus uiteindelijk een veel complexere wijn maken omdat je druiven oogst met de volgende verschillen o.a.:
- Bodemstruktuur niet overal gelijk
- Verschillende leeftijd van de stokken
- Variatie in kloonmateriaal
- Rijpheidssituatie door microklima divers
- Ligging en hoogte verschillend en daardoor
- Verschil in rijpheid van de zuren
Zo kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan maar alléz, van meet af aan ging de gehele collectie in barriques en dat was, én is nog steeds uitzonderlijk.
Toen was het volgens de uiterst strenge en onoverzichtelijke Duitse wijnwetgeving niet toegestaan om wijnen in barriques te laten rijpen en nu wel.
Dus moest hij bottelen onder Deutscher Tafelwein, inmiddels mag hij het als Qualitätswein declareren maar verdomd hij het bij bepaalde wijnen gewoon.
Sinds 1999 krijgt hij ondersteuning van zijn zoon Patrick, die in Geisenheim en Dijon heeft gestudeerd en in de Bourgogne en Australië heeft geleerd.
Johner kun je zien als een soort nieuwe wereld winemaker die op duitse grond wijn maakt en dit proef je toch ook wel.
Hij heeft nu inmiddels in het verslapen dorpje Bischoffingen een pracht van een Château laten bouwen, waar de locals zich nog steeds aan vergapen.
Karl-Heinz benut talloos veel verschillende soorten barriques met verschillende toastings uit verschillende landen, te veel om op te noemen.
In de topjaren wordt naast de normale wijn ook nog een Selection Johner (SJ) wijn gemaakt.
Algemene smaak van hun wijnen: FRUIT, FRUIT, FRUIT! In de witte wijnen zit een tikkie koolzuur dit ondersteund de massieve lading fruit in de wijnen nog een keer.
De wijnen zelf zijn erg extrovert en komen als het ware naar je toe en overwelmen je compleet. Daarna is de smaak impressie erg intens met een hoog gehalte aan overrijpe levensnoodzakelijke zuren waardoor zijn toch wel intense wijnen niet log worden. Alle druiven worden met de hand geoogst en pneumatisch geperst
Type wijnen:

Rood
Wit
Land:

DE
Land DE
Aantal hectare:

17